POTEPANJE PO SLOVENIJI S PRIPOVEDKAMI MEDVEDA LOVRA

Na OŠ Tržišče v okviru šolske knjižnice spodbujamo bralno pismenost na različne načine. Eden od njih je prirejanje noči v šolski knjižnici. Letos smo eno že izvedli, in sicer v okviru tedna otroka, konec meseca aprila pa se pridružimo vseslovenskemu dogodku Noč knjige, s katero poskušamo učencem na poseben način približati knjigo in jih popeljati v svet branja.

Tokrat smo v šolsko knjižnico povabili učence 4. in 5. razreda. S spalnimi vrečami in polni pričakovanj so se zbrali pred knjižnico, kjer sva jih pričakali knjižničarka Irena Klukej in učiteljica Tjaša Hribar. Tokrat sva za njih pripravili potepanje po Sloveniji s pripovedkami medveda Lovra, ki jih najdemo v knjigi Dese Muck Pravljično potepanje medveda Lovra po Sloveniji. Z učenci smo se najprej pogovarjali o kulturni dediščini Slovenije in njenem pomenu. Predstavila sem jim knjigo in jih razdelila v dvojice. Vsak par je prebral eno pripovedko, ki jo je nato predstavil v skupini. Sledil je ogled teh krajev na spletu in risanje glavnih junakov, kot so: Ajdovska deklica, Urška in povodni mož, vile rojenice … Nekaj učencev in učiteljica Tjaša so poskrbeli za večerjo. Spekli so rižev narastek. Medtem so ostali igrali družabne igre, predvsem so se zabavali z družabno igro Potepanje po Sloveniji. Nekateri učenci pa so v roke vzeli knjigo in jo brali. Pred spanjem smo si ogledali še animirani film in zadovoljno zaspali.

Noč v šolski knjižnici je bilo učencem zelo všeč, saj so na neformalen način preživeli »pouk« in se sploh niso zavedali, da se učijo. Napisali so, da jim je bilo všeč vse: od branja, kuhanja, večerje, igre do spanja v vrečah. Zabavali so se in smejali ter izjavili, da je bila noč v šolski knjižnici nepozabna.

Upam, da smo na tak način knjižnico, knjige in predvsem branje približale predvsem tistim učencem, ki ne berejo radi in za branje potrebujejo še veliko vzpodbude.

Irena Klukej, knjižničarka na OŠ Tržišče