OŠ Tržišče sodeluje v projektu Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne posebnosti v štajerski vulkanski regiji in širše (KuKoSGE) v okviru projekta Erasmus+. Sodelovali bodo učenci razredne stopnje OŠ Tržišče, OŠ Kuzma in Volksschule Ratschendorf.

V okviru projekta se bomo na skupnih ekskurzijah srečevali z učenci sodelujočih šol in spoznavali skupno kulturno dediščino.

Projekt bo trajal dve šolski leti: 2020/21 in 2021/22.

O projektu so poročali tudi mediji. 

začetek na 15 min, 56 s
začetek na 11 min, 36 s
 

 

Erasmus+ – srečanje v Ratschendorfu

V četrtek, 19. 5. 2022, smo imeli v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše še tretje srečanje, tokrat zadnje v tem šolskem letu. Druženje so pripravili učenci in učitelji Ljudske šole Ratschendorf iz Avstrije. K njim smo se z učenci 3. razreda odpravili že zgodaj, saj je bila pred nami kar dolga pot. Po dobrih dveh urah vožnje smo prispeli v Ratschendorf, kjer so nam pripravili toplo dobrodošlico. Poskrbeli smo za naše prazne želodčke, nato pa smo si ogledali njihovo šolo. Zatem smo se odpeljali v mesto Fehring, kjer smo si ogledali mlin in oljarno. Naslednja točka našega programa je bila grad Riegersburg, ki stoji na skalni vzpetini vulkanskega izvora in je res veličasten. Po kosilu in ogledu gradu smo se spustili nekoliko nižje po pobočju, kjer smo si ogledali predstavo ptic roparic. Orli, sove, kanje in jastrebi so leteli tik nad našimi glavami, a vedno varno pristali na roki sokolarjev.

Po končanih ogledih smo se zahvalili gostiteljem za čudovit program, ki so ga pripravili za nas, in se po skupni pesmi Mi se imamo radi tudi poslovili. Za nami je bil res čudovit in nepozaben dan.

Erasmus+ – srečanje v Sevnici

V četrtek, 21. 4. 2022, smo se ponovno srečali s sodelujočimi šolami v okviru projekta Erasmus+. Tokrat smo srečanje pripravili mi, zato smo v goste povabili učence in učitelje iz Osnovne šole Kuzma in Osnovne šole Ratchendorf. Skupaj smo obiskali grad Sevnica, na katerem so nam prijazno pripravili tri različne dejavnosti. Ogledali smo si grad, se preizkusili v viteških igrah in se po nova znanja podali na učno pot Gozd je kultura. Skupnega srečanja so se iz naše šole udeležili učenci 1. razreda. Po končanih dejavnostih na grajskem posestvu smo se vsi skupaj odpeljali v Tržišče, kjer smo najprej poskrbeli za prazne želodčke, nato pa smo goste popeljali po šoli in jim razkazali naše učilnice. Ponosni smo, da smo jim lahko pokazali tako lepe, svetle in urejene prostore.

Vsem nam bo ta dan ostal v lepem spominu.

 

Srečanje v Kuzmi

V četrtek, 7. oktobra 2021, so učenci 2. razreda Osnovne šole Tržišče odšli v Kuzmo na Goričkem, kjer so se srečali s tamkajšnjimi učenci. Srečanje je potekalo v okviru projekta, v katerem sodelujeta dve slovenski in ena avstrijska osnovna šola pod okriljem programa Erasmus+. Domačini so našim učencem predstavili pomen buč za njihovo okolje, njihovo tradicionalno pridelavo bučnega olja in uporabnost buč za različne jedi. Jedi so nato tudi poizkusili, si ogledali razstavo različnih izdelkov, na koncu pa so sodelovali tudi na kulturni prireditvi, na kateri so se predstavili z igrico o buči, ki so jo zaigrali v angleškem jeziku. Po ogledu tamkajšnje osnovne šole in kosilu smo se dobro razpoloženi vrnili domov. Kljub dolgi poti in deževnem vremenu nam bo ta dan ostal v lepem spominu.

 

Božično-novoletna »Erasmus« smrečica na OŠ Tržišče

Letošnji veseli december smo v šolah doživljali čisto drugače, kot prejšnja leta. To pa ne pomeni, da je bilo manj zanimivo. Na osnovni šoli Tržišče smo v letošnjem letu začeli sodelovati v kar dveh projektih v okviru programa Erasmus+ in tudi v teh izrednih razmerah smo se trudili vzpostaviti stik z učenci drugih šol iz Slovenije in Avstrije. Skupna srečanja, ki smo jih prvotno načrtovali, smo morali zaradi epidemije prestaviti na kasnejši čas, do takrat pa bomo izvajali dejavnosti, ki jih je mogoče izvesti tudi v izrednih razmerah.

V okviru projekta Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše, smo se odločili za skupno izdelavo okraskov za božično-novoletna drevesca in izmenjavo le-teh. Učenci vsake izmed sedmih sodelujočih šol so izdelali po 60 okraskov in si jih med seboj izmenjali. Nato smo okraske obesili na smrečice in nastala so čudovita »Erasmus« drevesca. Pri izdelovanju okraskov so pri nas sodelovali učenci od 1. do 5. razreda in izdelali skoraj 200 čudovitih okraskov in jih dostavili v šolo. Učitelji smo jih označili z znakom naše šole in porazdelili v vrečke po 10 za vsako sodelujočo šolo. Ko smo iz drugih šol prejeli še njihove okraske, smo okrasili smrečico, ki sedaj v avli naše šole čaka na učence. Do takrat pa si jo lahko v virtualni obliki ogledajo na spletni strani šole.

(Skupno 297 obiskov, današnjih obiskov 1)