V sklopu projekta Kuhnapato smo na valentinovo za mlajše učence naše šole kuhali močnik. Takega, kot ga kuhajo naše babice. Učenci so lahko poskusili mlečni močnik s suhimi slivami ali pa izbrali »zaroštanega« z gobami. Naše kuhanje je spremljala gospa Anka Peljhan, vodja projekta Kuhnapato.

Mlečni močnik s suhimi slivami »Zaroštan« močnik z gobami

Zakaj smo izbrali močnik?
Projekt Kuhnapato že 14 let vrača mladino in širšo javnost k slovenski kulinarični tradiciji skozi obujanje skorajda pozabljenih jedi naših prednikov. Slednje nadobudni kuharji z uporabo sezonskih in lokalnih sestavin oblikujejo v zdrave in hranilne obroke, ob tem pa veliko pozornosti namenjajo tudi čim manjši količini zavrženih živil. Močnik bomo kuhali tudi v Ljubljani. Vestno se pripravljamo na kuharski dogodek tekmovalnega in promocijskega značaja za osnovne šole, ki v letošnjem šolskem letu sodelujejo v omenjenem projektu. Njegov osnovni namen je spodbuditi otroke k dolgoročnemu pomnjenju veščin in okusov ter navdušiti slovensko javnost za pripravo tradicionalnih jedi doma. Tema letošnjega kuharskega dogodka so jedi na žlico. Dogodek bo potekal v sredo, 12. marca 2025, v dopoldanskem času, in sicer v nakupovalnem centru Citypark Ljubljana, v sklopu BTC Ljubljana, pred trgovino Interspar.

Vljudno vabljeni, da nas obiščete in poskusite jedi na žlico.

Sabina Hočevar, učiteljica