V današnjem svetu, ko večino pisne komunikacije opravljamo preko računalnika in pametnega telefona, je kaligrafija prava redkost, vendar mojstri kaligrafije še vedno obstajajo.

V četrtek, 20. aprila, smo v šolo povabili kustosinjo in pedagoginjo Zinko Junkar in umetnico Matejo Gačnik Miklavž z gradu Rajhenburg, ki sta učencem predstavili umetnost pisave. Ob tej priložnosti smo organizirali noč v šolski knjižnici. Gostji sta učencem pokazali različne tehnike pisanja in jim predstavili razvoj pisave skozi zgodovino. Čeprav so bili učenci sprva skeptični, kako se bodo spopadli z izzivom, so kmalu poprijeli za posebno pero in se trudili pisati karolinško minuskulo, pisavo, ki so jo uporabljali v času frankovskega vladarja Karla Velikega. Kmalu so ugotovili, da se kaligrafije ne naučiš kar čez noč, saj zahteva veliko natančnosti in potrpežljivosti. Kljub temu pa so se učenci veselili izziva in so se potrudili izboljšati svoje spretnosti v pisavi.

Noč v knjižnici je bila uspešna, saj so se učenci naučili nekaj novega in pridobili novo izkušnjo. Pomembno pa je tudi to, da so se seznanili z umetnostjo, ki je v današnjem času pogosto spregledana. Morda se bodo nekateri učenci navdušili nad kaligrafijo in jo bodo uporabljali v prihodnosti, ko bodo ustvarjali svoje umetniške projekte ali pisali pomembna pisma.

Irena Klukej, knjižničarka