V preteklem tednu, 29. 5. 2023, so se učenci naše šole podali na popotovanje skozi različne svetove ob knjigi Ris in z njenim avtorjem, Luko Zorenčem. Šolski prostor je postal prizorišče izjemne dogodivščine, v kateri so se mladi bralci srečali z izkušnjami, pustolovščinami in zanimivostmi, ki sta jih prinašala knjiga ter oseba, ki jo je napisala. Luka Zorenč je vojak, ki je v svojem romanu Ris podrobno opisal svoje življenje v vojski in vse, kar je doživel med potjo do nje. Tako kot ris, ki se plazi skozi divjino, je Luka prehodil težko pot v vojaškem okolju. V svoji knjigi je zapisal resnične dogodke in svoje osebne izkušnje, kar je privabilo veliko zanimanje med učenci.

Naši učenci so bili navdušeni, ko so osebno spoznali Luko Zorenča. Poleg vojaških izkušenj je Luka potoval tudi v oddaljene kraje, kot so Afrika, Indonezija in Ukrajina, kjer je spoznaval različne kulture in se preizkušal v različnih vlogah. To je mlade bralce zelo pritegnilo. Kot del interaktivnega dogodka so učenci lahko doživeli nekaj izkušenj, o katerih je Luka pisal v svoji knjigi. Skupaj so zakurili ogenj in se preoblekli v kamuflažna oblačila, ki jih vojaki uporabljajo za preživetje v naravi. Medtem ko so uživali v toplini ognja, so se učenci naučili zamesiti kruh in speči hrenovke. V nekem trenutku je eden izmed učencev preizkusil meje in se neprimerno obnašal. Kot odgovor na to je Luka učencem predstavil vojaško disciplino. Kaznoval jih je s kratkimi fizičnimi vajami, ki jih vojaki uporabljajo za krepitev telesa in discipline. Kljub temu je bila to pomembna lekcija za vse prisotne, saj so spoznali, da so odgovorni za svoja dejanja. Ob ognju smo se pogovarjali in učenci so imeli priložnost postavljati vprašanja. Z zanimanjem so ga spraševali o njegovem pisanju, vojaških izkušnjah, poteh po svetu in še več. Luka je z veseljem delil svoje znanje in izkušnje, kar je učencem omogočilo bogato in poučno izkušnjo.

Na koncu nepozabnega večera je Luka Zorenč vsakemu učencu podaril majhno darilo – svetilko, s katero vojaki označujejo teren. Ta preprost predmet je postal simbol njihovega srečanja z Luko in opomnik na pustolovščine, ki jih je prinesla knjiga Ris. Učenci so se razveselili darila in takoj so se lotili igre s svetilkami, s katerimi so raziskovali teren in si izmišljali svoje pustolovščine.

Noč v šolski knjižnici je bila resnično posebna. Učenci so spoznali avtorja in raziskovali njegovo delo na povsem drugačen način. Skozi zgodbe, interaktivne dejavnosti in osebni stik so mladi bralci spoznali pomen poguma, discipline in pustolovščin v življenju. Nepozabna izkušnja bo zagotovo pustila trajen pečat v njihovih srcih in jih spodbudila k nadaljnjemu raziskovanju literature ter odkrivanju sveta okoli njih.

 

Irena Klukej, knjižničarka